Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νέα Σμύρνη Κελετζιάν Έλενα

Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Η ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Η ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Είναι μια μέθοδος που προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Ο έρωτας είναι απόλαυση. Για να μπορούν, όμως τα ζευγάρια να τον χαίρονται ελεύθερα χωρίς τον φόβο ενδεχόμενης εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντισυλληπτικών μεθόδων. Ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μετά από επαφή χωρίς προστασία κυμαίνεται γενικά μεταξύ 2-4%. Το συγκεκριμένο ποσοστό αυξάνεται σημαντικά όταν η χωρίς προφύλαξη σεξουαλική επαφή πραγματοποιηθεί στις λεγόμενες "επικίνδυνες" ημέρες. Η μόνιμη αντισύλληψη αποτελεί την πρώτη επιλογή των γυναικών που επιδιώκουν προστασία έναντι μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ωστόσο, επειδή και στον έρωτα υπάρχουν απρόβλεπτα, η επείγουσα αντισύλληψη είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση.

Η επείγουσα αντισύλληψη ή χάπι της επόμενης ημέρας, είναι το φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από σεξουαλική επαφή, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς προφύλαξη τις επικίνδυνες μέρες ή όπου απέτυχε η αντισυλληπτική μέθοδος (π.χ. έσπασε το προφυλακτικό) με σκοπό να αποτρέψει πιθανή εγκυμοσύνη.

Πώς δρα η επείγουσα αντισύλληψη:

Κάθε συσκευασία περιέχει 1 χάπι. Το χάπι περιέχει 1500 μικρογραμμάρια λεβονοργεστρέλης, που είναι το δραστικό συστατικό. Ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεστε όταν χρησιμοποιήσετε την επείγουσα αντισύλληψη, το χάπι μπορεί να δρα:

Εμποδίζοντας τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο

Παρεμποδίζοντας το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί ή

Εμποδίζοντας ένα γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της Η επείγουσα αντισύλληψη σταματά την κύηση πριν την έναρξή της. Δεν δρα αν είστε ήδη έγκυος. Επομένως δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος σε διαπιστωμένη κύηση, έναντι της οποίας δεν έχει καμία δυνατότητα δράσης και δεν πρέπει να λαμβάνεται.

Πότε χρησιμοποιείται η επείγουσα αντισύλληψη:

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να αποφύγετε την εγκυμοσύνη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρετε το χάπι το συντομότερο δυνατόν μετά την επαφή σε επικίνδυνες μέρες, το αργότερο εντός 72 ωρών (3 ημέρες).

Όσο νωρίτερα χρησιμοποιήσετε την επείγουσα αντισύλληψη μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, τόσο καλύτερα δρα και τόσο πιο σίγουρες θα είστε ότι τελικά δεν θα έχετε μία εγκυμοσύνη. Υπολογίζεται ότι εάν η επείγουσα αντισύλληψη ληφθεί αμέσως μετά την επαφή σε γόνιμες ημέρες, η αποτελεσματικότητά της είναι σχεδόν πλήρης. Ακόμα όμως και μετά από 24 με 48 ώρες η αποτελεσματικότητα φτάνει το 85%. Την επείγουσα αντισύλληψη μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, αν συμβεί επαφή σε γόνιμες ημέρες αλλά όχι επειδή έχει ήδη καθυστερήσει η περίοδό σας. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε ήδη έγκυος, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ κύησης και να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας.

Εάν είστε έγκυος:

Εάν είστε ήδη έγκυος η επείγουσα αντισύλληψη δεν δρα. Αν η τελευταία σας περίοδος καθυστέρησε περισσότερες από 5 ημέρες ή ήταν ασυνήθιστα ελαφριά ή ασυνήθιστα έντονη, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε ήδη έγκυος. Αν είστε ήδη έγκυος, δεν θα πρέπει να πάρετε αυτό το φάρμακο. Αν μείνετε έγκυος στον ίδιο κύκλο στον οποίο έτυχε να κάνετε χρήση της επείγουσας αντισύλληψης, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Πάντως δεν υπάρχουν δεδομένα κλινικών μελετών ότι η επείγουσα αντισύλληψη θα προξενήσει βλάβη στο έμβρυο.

Πόσο συχνά μπορείτε να χρησιμοποιείτε επείγουσα αντισύλληψη:

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την επείγουσα αντισύλληψη μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις. Αν χρησιμοποιηθεί περισσότερες της μίας φορές στον ίδιο κύκλο, το πιθανότερο είναι ότι θα διαταράξει την περίοδό σας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι εκτρωτικό χάπι. Δε δρα δηλαδή, όταν υπάρχει κύηση.

Μετά την επείγουσα αντισύλληψη:

Επειδή η επείγουσα αντισύλληψη είναι φανερό ότι δεν προσφέρεται ως αντισυλληπτική μέθοδος, μετά την αντιμετώπιση του έκτακτου συμβάντος για το οποίο τη χρησιμοποιήσατε, θα πρέπει να στραφείτε σε μόνιμη, σταθερή αντισυλληπτική μέθοδο. Η μόνιμη ορμονική αντισύλληψη (το "χάπι") προσφέρει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό της γυναίκας, πέραν του γεγονότος ότι είναι ασφαλής αντισυλληπτική μέθοδος σχεδόν 100%. Συζητείστε με το γιατρό σας και αρχίστε το συντομότερο δυνατόν ορμονική αντισύλληψη, οπότε δεν θα έχετε ποτέ στο μέλλον προβλήματα σχετικά με "ατυχείς" επαφές.