Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νέα Σμύρνη Κελετζιάν Έλενα

ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ

ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία νέα τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους ώστε να μπορούν να επιλέγουν το πότε θέλουν να γίνουν μητέρες. Στην Ευρώπη έχουν ήδη γεννηθεί αρκετά παιδιά μέσω αυτής της διαδικασίας, η οποία μάλιστα έχει και παρόμοια ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση μη κατεψυγμένων (φρέσκων) ωαρίων. Αυτή η τεχνική θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται πιο ευρέως στο μέλλον εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε μία γυναίκα. Καταρχήν με τη μέθοδο αυτή μία γυναίκα μπορεί να διατηρήσει τη γονιμότητά της σε περίπτωση που χρειάζεται ιατρική θεραπεία που την επηρεάζει (όπως χημειοθεραπεία για καρκίνο). Επίσης δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καθυστερήσουν τη μητρότητα διατηρώντας παράλληλα το γενετικό υλικό των δικών της ωαρίων.

Γιατί όμως είναι καλή ιδέα η κατάψυξη των ωαρίων για μια γυναίκα?

Καθώς ο χρόνος περνάει η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της γήρανσης των ωοθηκών. Για το λόγο αυτό λοιπόν η πιθανότητα να μείνει φυσιολογικά έγκυος και να αποκτήσει ένα υγιές παιδί μειώνεται σημαντικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο αποθεματικό ωαρίων το οποίο σταδιακά μειώνεται (σε κάθε κύκλο περίπου 1000 ωάρια χάνονται και μετά την ηλικία των 35 απομένει μόνο το 10% του αποθεματικού. Επίσης, η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται και δεν είναι ασυνήθιστο μια γυναίκα μεταξύ 38 και 40 ετών να μην έχει πλέον διαθέσιμα ωάρια που θα της δώσουν ένα υγιές μωρό. Αυτό συμβαίνει γιατί η ηλικία της γυναίκας επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής ωαρίων οδηγώντας σε αποτυχημένες προσπάθειες τεκνοποίησης ή σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Down.

Καταψύχοντας τα ωάρια κατά τη διάρκεια της γονιμότερης περιόδου στη ζωή μιας γυναίκας μας επιτρέπει να παρακάμψουμε τέτοιου είδους προβλήματα, δίνοντας καλύτερες πιθανότητες για την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η κατάψυξη ωαρίων?

Για τη διατήρηση της γονιμότητας είτε ανύπαντρων γυναικών μέχρι την εύρεση του κατάλληλου για αυτές συντρόφου είτε ζευγαριών που αναβάλλουν την τεκνοποίηση για επαγγελματικούς λόγους.

Πριν την θεραπεία για τον καρκίνο. Η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη των ωαρίων. Ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της γονιμότητας είναι η κατάψυξη των ωαρίων πριν τη θεραπεία.

Άλλοι ιατρικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση των ωοθηκών.

Για ηθικούς λόγους σε έναν κύκλο εξωσωματικής όταν η κατάψυξη εμβρύων είναι ενάντια στις επιθυμίες του ζευγαριού.

Για να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες με χαμηλό αποθεματικό ωαρίων. Γίνεται η γονιμοποίηση όλων των ωαρίων μετά από αρκετούς κύκλους διέγερσης των ωοθηκών.

Πώς γίνεται η κατάψυξη των ωαρίων?

Αρχικά γίνεται η συλλογή των ωαρίων μετά από κατάλληλη ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Στη συνέχεια τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία αποφεύγοντας το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό τους. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα ειδικού υγρού κρυοσυντήρησης το οποίο προστατεύει την πλασματική μεμβράνη των ωαρίων.

Αργότερα, όταν είναι επιθυμητή η εγκυμοσύνη, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται. Η εμβρυομεταφορά γίνεται 2 με 3 μέρες αργότερα χωρίς να είναι απαραίτητη η ορμονική θεραπεία.