Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νέα Σμύρνη Κελετζιάν Έλενα

ΤΟ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΤΟ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος πριν την εγκυμοσύνη ή στο αρχικό της στάδιο συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτισμού στο μωρό. Η έρευνα δεν απέδειξε ότι το φολικό οξύ προλαμβάνει τον αυτισμό, ωστόσο τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενδέχεται να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισής του. Οι ερευνητές επίσης θα εξετάσουν κατά πόσο η κατανάλωση φολικού οξέος μειώνει τις πιθανότητες άλλων εγκεφαλικών διαταραχών στα παιδιά.

Είναι ήδη γνωστό ότι η λήψη φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη προλαμβάνει γενετικές ανωμαλίες και συνιστάται σε όλες τις εγκύους. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να προλαμβάνει τον αυτισμό είναι ότι ενδεχομένως αμβλύνει ένα γενετικό κίνδυνο για αυτισμό ή ευνοεί προστατευτικούς μηχανισμούς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι πρώιμα και δεν είναι ακόμα δυνατό να διαπιστωθεί από ποιους παράγοντες του φάσματος του αυτισμού μπορεί να προστατεύσει το φολικό οξύ.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας μελετήθηκαν 85000 παιδιά που γεννήθηκαν στη Νορβηγία από το 2002 έως το 2008. Τα 270 από αυτά παρουσίασαν συμπτώματα του φάσματος του αυτισμού, τα 114 αυτισμό και τα 56 σύνδρομο Asperger. Από τις μητέρες που έπαιρναν φολικό οξύ, το 0,10% των παιδιών τους εμφάνισαν αυτισμό, έναντι 0,21% όσων δεν έπαιρναν συμπλήρωμα.

Οι γυναίκες που έπαιρναν φολικό οξύ ήταν πιθανότερο να έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και να έχουν σχεδιάσει την εγκυμοσύνη τους. Επιπλέον, ήταν πιθανότερο να μην καπνίζουν και να έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Για τις περισσότερες από αυτές ήταν η πρώτη τους εγκυμοσύνη. Σχετικά με το σύνδρομο Asperger, το δείγμα ήταν πολύ μικρό για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Η προστατευτική δράση του φολικού οξέος έναντι του αυτισμού λειτουργεί όταν λαμβάνεται στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσει η λήψη του να ξεκινά πριν από τη σύλληψη.