Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νέα Σμύρνη Κελετζιάν Έλενα

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ: ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ!

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ: ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ!

Το μητρικό γάλα περιέχει εκατοντάδες είδη βακτηρίων.

Ειδικότερα στο πρωτόγαλα (το γάλα αμέσως μετά τον τοκετό) ανιχνεύτηκαν περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων!

Ωστόσο, αυτά τα…μικρόβια φαίνεται πως κάνουν τόσο σημαντικό και ωφέλιμο το μητρικό γάλα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και άλλους παράγοντες που προστατεύουν το βρέφος και ενθαρρύνουν την υγιή του ανάπτυξη. Ακόμη δεν είναι γνωστό ο ρόλος των μικροβίων στο ανθρώπινο γάλα. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα μικρόβια αυτά βοηθούν την ανάπτυξη μιας φυσιολογικής μικροχλωρίδας στο πεπτικό σύστημα των βρεφών

Η πρόσφατη μελέτη τη επιστημονικής ομάδας του Ισπανικού Ιδρύματος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, εντόπισε τα περισσότερα βακτήρια στο πρωτόγαλα. Σε αυτό το στάδιο τα συχνότερα βακτήρια είναι οι σταφυλόκοκκοι, οι στρεπτόκοκκοι, οι λακτόκοκκοι και τα γένη Weissella, Leuconostoc.

Στο μητρικό γάλα που παράγεται ένα έως έξι μήνες μετά τον τοκετό ανιχνεύθηκαν κυρίως βακτήρια που είναι γνωστό ότι ζουν στη στοματική κοιλότητα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν σε αυτή τη φάση τα βακτήρια μεταφέρθηκαν από τη μητέρα στο βρέφος, ή αν αντίθετα πρόκειται για βακτήρια του στόματος του βρέφους που μεταφέρθηκαν στο δέρμα του μαστού.

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως οι παχύσαρκες μητέρες παράγουν γάλα που τείνει να περιέχει λιγότερα είδη βακτηρίων, κάτι που συμβαίνει και στις μητέρες που γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως είναι πιθανό επειδή τα μικρόβια του γάλακτος είναι από τα πρώτα που εισέρχονται στον οργανισμό του μωρού, η ποικιλία τους να επηρεάζει τη σύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου.