Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νέα Σμύρνη Κελετζιάν Έλενα

ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα. Η μέλλουσα μητέρα μπορεί να μην συμπληρώσει τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης για διάφορους λόγους, όπως οι συνθήκες τις εγκυμοσύνης, οι ανωμαλίες του εμβρύου, η κληρονομικότητα αλλά και κάποιες «κακές» συνήθειες που δεν μπορεί να κόψει. Πάντως, ένα παιδί που γεννιέται πρόωρα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά και προβλήματα λοιμώξεων, και γι’ αυτό οι επιστήμονες ανησυχούν σε περίπτωση πρόωρης γέννας.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Για να αποφύγει τον πρόωρο τοκετό μία έγκυος πρέπει να προσέχει τις καθημερινές της συνήθειες. Στατιστικά οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καπνίζουν, καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, υποσιτίζονται, κουράζονται υπερβολικά και έχουν επίσης υπερβολικό στρες, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα.

Άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε έναν πρόωρο τοκετό είναι οι ανωμαλίες στη θέση ή αποκολλήσεις του πλακούντα. Αν και δεν υπάρχουν τρόποι για να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί, ο γιατρός συνήθως συστήνει ακινησία.

Επίσης μια πρόωρη εγκυμοσύνη μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια του πλακούντα. Στην περίπτωση αυτή το έμβρυο δεν τρέφεται επαρκώς από τον πλακούντα.

Άλλοι λόγοι πρόωρης γέννας είναι οι φλεγμονές του αμνιακού υγρού, ανοσολογικές αιτίες, ανεπάρκεια του τραχήλου, ανωμαλίες της μήτρας, ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αμνιακού υγρού, παθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανωμαλίες του εμβρύου, κληρονομικότητα, σοβαροί τραυματισμοί.

Προλάβετε τον πρόωρο τοκετό

Η μέλλουσα μητέρα μπορεί να προλάβει τον πρόωρο τοκετό. Αρχικά οφείλει να βελτιώσει και να προσέχει τις καθημερινές της συνήθειες, όπως να κόψει το κάπνισμα, να τρέφεται σωστά, να μην πίνει αλκοόλ και να μην κουράζεται υπερβολικά.

Επίσης σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της πρέπει σε περίπτωση προβλημάτων υγείας, να ρυθμίσει σωστά την κατάστασή της.

Αν υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως ανωμαλίες της μήτρας, σε συνεργασία και πάλι με τον γιατρό, η έγκυος μπορεί να τα διορθώσει είτε με φαρμακευτικούς είτε με χειρουργικούς τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση οφείλει να ακούσει κατά γράμμα τις συμβουλές του γυναικολόγου. Οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο, όπως το να παραμείνει ξαπλωμένη για κάποιο διάστημα, πρέπει να το κάνει για να προστατεύσει την υγεία του μωρού και τη δική της.