Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νέα Σμύρνη Κελετζιάν Έλενα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΩΟΡΗΞΙΑ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΩΟΡΗΞΙΑ

Η διάρκεια του κύκλου κάθε γυναίκας ποικίλει και η συχνότερη διάρκεια κύκλου είναι μεταξύ 23 και 35 ημερών. Κάθε διακύμανση στη διάρκεια του κύκλου που παρατηρείται είναι πιθανότερο να παρατηρηθεί στο τμήμα του κύκλου πριν την ωορρηξία (που ονομάζεται ωοθυλακική φάση). Οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν 12 έως 16 ημέρες μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της επόμενης περιόδου τους (αυτό ονομάζεται ωχρινική φάση).

Η περίοδός σου.

Η πρώτη ημέρα του έμμηνου κύκλου σου είναι η πρώτη ημέρα της περιόδου σου. Η περίοδος συνήθως διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες. Θα παρατηρήσεις ότι αν παρουσιαστούν πόνοι περιόδου θα είναι εντονότεροι την πρώτη ημέρα της περιόδου σου. Αυτό επειδή οι ορμόνες στον οργανισμό σου υποχρεώνουν τη μήτρα να αποβάλλει το ενδομήτριο που δημιουργήθηκε στον προηγούμενο κύκλο.

Προετοιμασία για την ωορρηξία.

Στην αρχή του κύκλου σου, ο οργανισμός σου στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο να ξεκινήσει την παραγωγή της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), της κύριας ορμόνης που εμπλέκεται στην παραγωγή των ώριμων ωαρίων. Τα ωοθυλάκια είναι οι γεμάτες από υγρό κοιλότητες στις ωοθήκες. Κάθε ωοθυλάκιο περιέχει ένα μη ανεπτυγμένο ωάριο. Η FSH διεγείρει έναν αριθμό από ωοθυλάκια, ώστε να αναπτύξουν και να ξεκινήσουν την παραγωγή οιστρογόνων. Το επίπεδο των οιστρογόνων είναι χαμηλότερο την πρώτη ημέρα της περιόδου σου. Από τότε και μετά, αρχίζει να αυξάνεται.

Συνήθως, ένα ωοθυλάκιο γίνεται "κυρίαρχο" και το ωάριο ωριμάζει στο εσωτερικό του ωοθυλακίου, καθώς το μέγεθος του ωοθυλακίου αυτού αυξάνει. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ποσότητα οιστρογόνου στον οργανισμό διασφαλίζει ότι το ενδομήτριο (ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) γίνεται παχύτερο, με θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει ώστε, αν μείνεις έγκυος, το γονιμοποιημένο ωάριο να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων επίσης, σχετίζονται με την εμφάνιση βλέννας "φιλόξενης για το σπερματοζωάριο" (ή, για να το πούμε με την τεχνική ορολογία, γόνιμης τραχηλικής βλέννας). Μπορεί να παρατηρήσεις μία λεπτή, γλιστερή έκκριση, η οποία μπορεί να έχει λευκό θαμπό χρώμα. Το σπερματοζωάριο μπορεί να κολυμπά ευκολότερα και μπορεί να επιβιώσει μέσα στη βλέννα αυτή για αρκετές ημέρες.

Ωορρηξία.

Το επίπεδο των οιστρογόνων στον οργανισμό εξακολουθεί να αυξάνει και τελικά προκαλεί ταχεία αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (που επίσης ονομάζεται "μέγιστο επίπεδο LH"¨). Το μέγιστο επίπεδο LH παρέχει στο ωριμάζον ωάριο την τελική ώθηση που χρειάζεται για να ωριμάσει πλήρως και να απελευθερωθεί από το ωοθυλάκιο. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως ωορρηξία.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι παρουσιάζουν ωορρηξία την ημέρα 14, αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα. Η ημέρα της ωορρηξίας σου ποικίλει ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου σου. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται πόνο όταν έχουν ωορρηξία, αλλά πολλές δεν έχουν καμία απολύτως αίσθηση και δεν υπάρχει κανένα άλλο σημάδι ότι παρουσιάζουν ωορρηξία.

Μετά την ωορρηξία.

Αφού το ωάριο απελευθερωθεί, κινείται κατά μήκος των σαλπίγγων προς τη μήτρα. Το ωάριο μπορεί να επιβιώσει έως και 24 ώρες. Η επιβίωση του σπερματοζωαρίου παρουσιάζει μεγαλύτερη διακύμανση, αλλά συνήθως είναι για 3-5 ημέρες, επομένως οι ημέρες που οδηγούν στην ωορρηξία και η ίδια η ημέρα της ωορρηξίας είναι οι περισσότερο γόνιμες – δηλαδή σε αυτό το διάστημα είναι περισσότερο πιθανό να μείνεις έγκυος. Μετά την ωορρηξία, το ωοθυλάκιο αρχίζει να παράγει μία άλλη ορμόνη: την προγεστερόνη.

Η προγεστερόνη βοηθά στην περαιτέρω δημιουργία του ενδομητρίου, προετοιμάζοντας το περιβάλλον για το γονιμοποιημένο ωάριο. Στο μεταξύ, το κενό ωοθυλάκιο αρχίζει να συρρικνώνεται, αλλά συνεχίζει να παράγει προγεστερόνη και επίσης αρχίζει να παράγει οιστρογόνα. Στη φάση αυτή, μπορεί να παρουσιάσεις συμπτώματα προεμμηνορρυσιακής έντασης (ΠΕΕ), όπως είναι πόνος στο στήθος (μαστούς), φούσκωμα, λήθαργο, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα.

Προετοιμασία για την επόμενη περίοδο…

Καθώς συρρικνώνεται το κενό ωοθυλάκιο, αν δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται, επειδή δεν είναι πλέον απαραίτητα. Χωρίς τα υψηλά επίπεδα ορμονών, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί, το παχύ ενδομήτριο αρχίζει να καταρρέει και ο οργανισμός το αποβάλλει. Έτσι, ξεκινά η περίοδός σου και ο επόμενός κύκλος.

…Ή για την εγκυμοσύνη.

Αν το ωάριο έχει γονιμοποιηθεί, μπορεί να εμφυτευθεί με επιτυχία στο ενδομήτριο. Συνήθως, αυτό παρατηρείται μία εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση.

Μόλις εμφυτευθεί το γονιμοποιημένο ωάριο, ο οργανισμός αρχίζει να παράγει την ορμόνη της κυήσεως, την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η οποία θα βοηθήσει να διατηρηθεί ενεργό το κενό ωοθυλάκιο. Εξακολουθεί να παράγει τις ορμόνες οιστρογόνων και τη προγεστερόνη, ώστε να εμποδίσει την αποβολή του ενδομητρίου, μέχρι ο πλακούντας (που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα έμβρυο) να είναι αρκετά ώριμος για να διατηρήσει την κύηση.